De glade vandringsmænd

7 glade vandringsmænd drog afsted fra Blommevej for at udøve den ugentlige motionstur rundt i Hårlev og omegn. Egentlig er der en halv dagsrejse hver vej men vores 7 mænd valgte at sætte sig ind i deres automobiler i stedet, og så tager turen kun 10 minutter hver vej. ?

Inden vi kommer til den egentlige motionstur kommer her lige lidt historie om byen Hårlev.
Hårlev kan dateres helt tilbage til vikingetiden (år 700-1000) og var i forduns tid delt i landsbyen og stationsbyen.

Landsbyen:
Hårlev er en gammel landsby med rødder tilbage til vikingetiden og har måske haft en betydning i lighed med Jelling. Ved siden af Hårlev Kirke findes den store “Kong Hothers Høj” (“Kongshøj”), som Tryggevælde-runestenen muligvis har stået på.

Stationsbyen:
I 1872 beskrives byen således: “Haarlev med Kirken, Præstegaard, Skole og Kro“.
Da Østbanen blev anlagt i 1979 blev der opført en station ca. 1 km nordvest for den gamle landsby. Derefter blev der hurtigt bygget nyt omkring stationen, som i løbet af 1900-tallet udviklede sig til en stationsby.

I 1898 blev byen beskrevet således: “Haarlev, ved Vejen til Præstø, med Kirke, Præstegaard, Skole, Forsamlingshus (opf. 1886), Andelsmejeri, Mølle, Markedsplads (Marked 3. Torsdag i Marts og Oktober) samt Jærnbanestation og Telegrafstation“.

I dag er stationsbyen og landsbyen for længst vokset sammen til et samlet byområde bundet sammen af parcelhuse, butikker, liberale erhverv, småhåndværk og service. Der i i år 2020 registreret 2753 indbyggere i Hårlev.


Og så tilbage til vores motionstur og vandringen i Hårlev.


Vi kom en god tur rundt i Hårlev og omegn på ca. 6 km. Turen var meget afvekslende med en blanding af bredde fortorve, smalle stier og græsstier gennem Ådalen.

Vi havde Lars Hansen med som guide og når Lars fortæller får man rigtigt meget at vide om Hårlev og omegn. Det var rigtig godt og informativt og en stor tak til Lars for den guidede tur skal det lyde herfra.

Der blev også tid til at kikke på campingvogne, autocampere og små et personers pensionist køretøjer, (men det varer jo heldigvis mange år endnu inden vi får brug for dem). ?


Næste omgang motion er onsdag den 30. September klokken 10:00. Vi mødes i Store Heddinge på P-pladen ved kirketorvet / Biblioteket. 

Hilsen Svend Åge 

Skriv en kommentar